Perkfusion

Perkfusion és una entitat que va néixer l'any 2005 de la mà de David España, per fer activitats noves per a gent de totes les edats, basada en la música, amb infinitats de ritmes.

La Batucada Perkfusion és un grup de samba brasilera, enfocat a tota la gent de la comarca del Baix Penedès, com una gran activitat de lleure per passar-ho bé.

El projecte Groupe Drissa Dembelé que li presentem, es un grup de musica tradicional africana. Fa un any que el van començar. Esta format pel David, Benja, (Bellvei) Josep, (La Bisbal) i Drissa Dembelé (Burkina Faso) com solista i director musical del grup. A drissa el portem 3 mesos des de l’Africà., i es ell qui en ensenya la musica y la cultura del seu país. També portem un grup de ballarines pels concerts mes grans. Bàsicament esta enfocat a promoure la cultura africana, potenciar el turisme musical a Burkina Faso i així aconseguir ajudar als músics d’aquest país, amb el seu propi treball i així fer que se sentin orgullosos de ser qui son. Aquest projecte esta treballant directament amb el grup Burkina Djembe de la ciutat de Bobo-Dioulasso ciutat de Burkina faso.

         

 

PROJECTE PERKFUSION-BURKINA

Tot començà quan el David ( membre fundador i president de l’associació Perkfusion), juntament amb dos components més, van decidir llançar-se a l’aventura i viatjar a Burkina Faso, per tal de conèixer una altra cultura i tradició musical. Al viure allà prop d’un mes, van quedar enamorats d’aquesta. No van trigar en posa en marxa el projecte Perkfusion-Burkina. David va fer dos viatges mes, fins que va decidir instal•lar-se a Burkina Faso, lloc en el qual hi resideix des de fa 2 anys. Des de llavors a estat treballant des de Burkina Faso junt amb l’associació Perkfusion a Bellvei,(Poble situat a la Comarca del Baix Penedès) per posar en marxa el projecte.
Aquest projecte s’ha pogut portar a terme gracies a tots el components de l’entitat, Ajuntament i veïns del poble.
El projecte consisteix en un grup anomenat DjembéBurkina, el qual està format per un conjunt de músics catalans i percussionistes de Burkina Faso: l’any passat vàrem porta a Drissa Dembele i aquest any portem a Adama Diarra, un gran Mestre del djembe i a Seydou Dembele, un expert guitarrista dintre del so manden(estil de música de l’Àfrica de l’oest) de la ciutat de Bobo-Dioulasso. L’objectiu és portar a músics africans i apropar-nos a la vida d’Àfrica a través de la faceta musical i cultural, és la que a nosaltres ens toca. Fomentar el turisme musical i és per això que oferim la possibilitat de que músics europeus puguin venir a Burkina a enriquir-se de la cultura. Tenim un casal en el qual s’imparteixen classes de percussió africana, on qualsevol músic pot tenir un lloc on dormir i l’oportunitat d’aprendre..
Burkina Faso no es un país típicament turístic, degut a la seva situació geogràfica i a la seva pobresa.
La nostra experiència a Àfrica ens ha canviat molt la vida, des de llavors sabem apreciar molt més les petites coses, una experiència que recomanem viure-la.
Creiem que apostant pel turisme musical es poden beneficiar moltes famílies del país, primer pel suport econòmic que poden deixar al país, al estar-hi, i també per la possibilitat de poder portar roba i material escolar als nens amb cada persona que vingui. Nosaltres per la nostra part, facilitarem tota la informació i ajudarem a totes les persones interessades en venir.
Durant els 3 mesos que hem estat a Catalunya, hem realitzat diverses actuacions amb una sorprenent acollida per part del públic assistent.
Gràcies aquest viatge i amb l’ajuda de bons amics hem pogut gravar una maqueta i un vídeo clip, fet pel qual ens podem promocionar millor aquest any. Vegi el video clip promocional del grup Groupe Drissa Dembélé, nascut del projecte Perkusion-Burkina.

 

 

BURKINA DJEMBE

 
Burkina Djembe es una associació cultural de musica tradicional africana de la ciutat de Bobo-Dioulasso, al país de Burkina Faso. Esta composat per joves des de els 18, fins als 30 anys.

 

Nota:El projecte Perkfusion-Burkina treballa directament amb aquest grup. Es d’aquí on surt Drissa Dembele president de la associació.

 

Son nou membres, dels quals set son homes percussionistes i dues dones ballarines. Dins del grup els instruments que es toquen son els següents:

 

Djembe, doun doun, sangban, kenkeni, tama, goni, balafon, maracas i calabaça.

 

Dins del seu repertori podem apreciar cançons de percussió amb ritmes de Costa de Marfil, Guinea, Mali i creacions de Burkina Faso. A més hi ha cançons on toquen tots els instruments.

 

Es pot dir que ni han dos estils diferents:

 

Un es la percussió, que es molt impressionant degut al so dels instruments . amb djembes, doun doun, sangban, kenkeni i balafon.

 

I l’altre es més acústic, amb més melodia. Es una música molt relaxant i màgica. Els instruments que s’utilitzen son: goni, tama, maracas, calabaça, balafon i a vegades djembe.

 

La majoria de les cançons son cantades, pels nois i noies amb una gran coral.

 

Ara volem parlar de la vida del musics al país de burkina faso.

 

Gairebé no es poden guanyar la vida. La seva única font d’ingressos son les casaments musulmans, que es celebren els dijous, dissabtes i diumenges. Normalment es poden passar tot el dia actuant per cobrar d’uns 1000 a uns 3000 fcfas segon el nivell de cadascú. Això vol dir de 1.52 € a 4.58 €.

 

Això no vol dir que cada setmana es realitzin casaments, hi ha setmanes que no hi ha cap casament i durant el mes de ramada no ni ha cap. En definitiva la professió de músic en aquest país es molt difícil. Tot i això que es una professió molt arrelada i antiga, donat que ni han famílies que porten generacions transmetin-se els coneixements musicals. El que s’anomena famílies griots.